Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ballistic Explorer

O κρίκος σύνδεσης μεταξύ ερασιτεχνική και αγωνιστικής ποδηλασίας
H Ballistic προχωρά την γκάμα της πέρα από την ερασιτεχνική ποδηλασία με το Explorer. Το άνοιγμα στα ποδήλατα με πιο ακριβά περιφερειακά και υψηλότερη κατηγορία τιμών μας επιφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη.

Πλαίσιο-κατασκευή
Το πλαίσιο του Explorer είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο 7005 (Τ4/Τ6). Ο κάθετος σωλήνας είναι ο μόνος κλασικής μορφής στρόγγυλος. Ο οριζόντιος είναι ο πλέον εντυπωσιακός καθώς είναι σε οκταγωνική μορφή, ενώ ο διαγώνιος σε οβάλ κάθετο σχήμα στην ένωσή του με το κούτελο μετατρέπεται σε οβάλ οριζόντιο στην επαφή του με την μ. τριβή. Το πίσω ψαλίδι monostay, μετατρέπεται σε snake shape τόσο τα seatstays όσο και τα chainstays. Η ποιότητα βαφής του είναι εξαιρετική και τα λευκού περιγράμματος αυτοκόλλητα εντυπωσιάζουν στο μαύρο background. Οι χρυσαφί και κόκκινες πινελιές σπάνε τη μονοτονία του μαύρου. Τέλος το κούτελο είναι κατασκευασμένο να δέχεται εσωτερικού τύπου ποτήρια, ενώ έχει επιπλέον ενίσχυση στην ένωσή του με το διαγώνιο σωλήνα.

Eξοπλισμός
Στον τομέα του εξοπλισμού το Explorer φοράει ανάρτηση Roch Shox Dart2 80mm με ρυθμιστή προφόρτισης. Στη μετάδοση κυριαρχεί η Shimano με λεβιέ ταχυτήτων LX, οπίσθιο σασμάν XT, εμπρόσθια αλλαγή Deore, δισκοβραχίονα LX και αλυσίδα HG53. Για κασέτα έχουμε επιλογή από τη Sram με την 950. Οι τροχοί αποτελούνται από κέντρα Shimano Deore Disc 6bolt και στεφάνια Alex Rims DM18. Στον τομέα των φρένων αναλαμβάνουν τα Tektro Auriga comp. Στα περιφερειακά εξαρτήματα έχουμε λαιμό Truvativ XR, τιμόνι FSA180, ντίζα σέλας Promax και σέλα WTB. Για ελαστικά έχουμε τα πολύ καλά Larsen TT 2.00 της Maxxis.

Στην πράξη
Στο χώμα το Explorer συμπεριφέρεται ουδέτερα χωρίς να είναι ούτε πολύ νευρικό αλλά ούτε και μαλακό στην αίσθηση. Η κατασκευή του πίσω ψαλιδιού προσδίδει στο πλαίσιο επιπλέον ακαμψία αλλά και απορροφητικότητα στους έντονους κραδασμούς. Η ανάρτηση γνωστή στους περισσότερους, επιλογή πολλών κατασκευαστών για την ποιότητα και τη λειτουργικότητά της. Μειονέκτημα αποτελεί η έλλειψη lockout. Τα περιφερειακά συστήματα μετάδοσης συνεργάζονται άψογα και οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται χωρίς πηδήματα, μαγκώματα και κενά στην αλυσίδα. Σε αυτό βέβαια συντελεί η επιλογή και η ποιότητα των εξαρτημάτων της Shimano που συνεργάζονται χωρίς πρόβλημα με την κασέτα της Sram. Τα φρένα της Τektro κρίνονται αποδοτικά χωρίς να κουράζουν στη συνεχόμενη χρήση. Τα λάστιχα αποτελούν πολύ καλή επιλογή, καθώς τα Larsen TT είναι μέσα στα best seller ελαστικά που συνδυάζουν χαμηλή αντίσταση κύλισης και κρατήματος σε ξηρά εδάφη. Σε αυτό συντελούν τα πολυάριθμα μικρά τετραγωνισμένα με φορά τακουνάκια του πέλματος.
Γενική εντύπωση

Το Explorer είναι ένα ποδήλατο γι’ αυτούς που αναζητούν κάτι παραπάνω από ένα ποδήλατο από ότι μια απλή βόλτα στο βουνό. Ουσιαστικά βρίσκεται στην κατηγορία ποδηλάτων που αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ των «ερασιτεχνικών» ποδηλάτων και της αγωνιστικής κατηγορίας. Με τιμή στα 850 ευρώ μπαίνει «σφήνα» ανάμεσα στα κενά που αφήνουν οι ανταγωνιστές του σε αυτήν την κατηγορία. Η ποιότητα κατασκευής του και ο εξοπλισμός του το βοηθούν να μπει δυναμικά στα entry level αγωνιστικά μοντέλα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ελληνικής κατασκευής ποδήλατο (μοντάζ και επιλογή ανταλλακτικών). Θα το επιλέξει αυτός που θέλει ένα ποιοτικό ποδήλατο βουνού για καθημερινή ερασιτεχνική χρήση αλλά και κάποιος που αναζητά ένα ΜΤΒ για χρήση με περισσότερες απαιτήσεις και ξεκίνημα συμμετοχής στα αγωνιστικά δρώμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου